De details van het ongeval

Datum: 2013-08-21
Tijdstip: 14:00:00
Land: Italie
Locatie: Tre Cime di Lavaredo
Categorie: ongeval
Terrein: bergwand
Activiteit: alpien rotsklimmen (puur rots >4e graads)
Omschrijving: [GEPLAATST DOOR MODERATOR] Val bij traverse in touwlengte onder de overhangende versnijding in Hasse/Brandler.
Toelichting: Val bij traverse in touwlengte onder de overhangende versnijding in Hasse/Brandler. Door relatief langzame voorgangers noodgedwongen 45 minuten moeten wachten op relais. Toen de weg weer vrij was de route van de beide teams voor ons gevolgd. Bij nader inzien was dit niet de gebruikelijke/makkelijkste optie. Het terrein was redelijk los, maar vooral tricky. Slechts één matige mephaak 4 meter na het relais, gevolgd door 8 (?) meter traverse naar links met slechts een BD C3 #0 in een te ondiepe horizontale spleet. Net voor bereiken van makkelijker terrein was een lastige pas (ca. 6b). Bij maken van deze pas (ver reiken met linkerhand en linkervoet) breekt greepje voor rechterhand uit (getest, ogenschijnlijk vast/geen breuklijn). Gezien de steilte van de rots (90 graden) geen mogelijkheid dit op te vangen. Gevolg: pendelval van ca. 15 m. Cam valt de val iets op, maar komt uit de rots (dat was verwacht). De mephaak houdt de val. Twintouw heeft forse schade aan de mantel a.g.v. de pendelende beweging. Val tot stilstand gekomen voor het einde van de pendelbeweging doordat de voeten in aanraking kwamen met de rots. Op zich nette val, maar gezien de lengte val en de onmogelijkheid deze gecontroleerd op te vangen, hard tegen de rots tot stilstand gekomen. Na tot stilstand komen teruggeklommen/getakeld naar relais. Flink pijnstillers geslikt en met beide touwgroepen abgeseild over de route. Wat gezien de traverses niet heel makkelijk was. Daarna hinkend naar de hut/weg.
Vermoedelijke oorzaak: Door wachttijd achter voorgangers scherpte kwijt en klakkeloos achter hen aan geklommen ipv de makkelijkste weg/gebruikelijke route zoeken. Shame on me. Op zich geen probleem, ware het niet dat de marge (qua kwaliteit van de rots, hoeveelheid tussenzekeringen) hierdoor minder was. Uitbraak van een greepje is nooit uit te sluiten in dergelijk terrein. En een val is niet te vermijden wanneer je precies op dat moment een klimbeweging maakt.
Letsel: Hierbij beide hielen gekneusd en de banden van de rechtervoet opgerekt. Forse blauwe plek op linkerbeen met schaafwond. Na optakelen/omhoog klimmen naar relais 10 seconden out geweest na wegebben van de adrenalinerush.
Lokatie letsel: Enkel

Terug naar het overzicht alpiene ongevallen of het overzicht sportklim ongevallen.