Wat is het doel van klimongevallen.nl?

De initiatiefnemers van klimongevallen.nl hopen dat de site het veiligheidsbewustzijn bij de beoefenaars van de klim- en bergsport in Nederland zal vergroten. Er gebeuren bij de klim- en bergsport niet vaker ongevallen dan bij andere sporten. Wel kan een ongeval hele ernstige consequenties hebben. Met deze site hopen we dat klimmers een beter inzicht verkrijgen in wat er mis kan gaan. Wie regelmatig de site bezoekt kan leren van de fouten (of pech) van anderen. We hopen dat dit initiatief er voor zal zorgen dat klimmers bewuster en veiliger hun sport zullen gaan beoefenen.

Informatie ongevallen vaak abstract

In diverse leerboeken en op talloze internetsites is informatie te vinden over fouten die je kunt maken tijdens het klimmen. Het zelfde geldt voor alpinisme en bergwandelen. Het is echter lastig en tijdrovend om al die informatie zelf te achterhalen. En vaak lijkt het ook om een een ver van me bed verhaal te gaan – veel mensen zullen denken 'zoiets zal mij nooit gebeuren...'. Daarom laat deze site zien wat er mis is gegaan bij Nederlandse klimmers en bergsporters in (bij wijze van spreken) ‘de hal/rots bij jou om de hoek’.

Wie kan melden?

Alle particulieren kunnen hun ongevallen bij het klimmen en boulderen melden. Ook commerciële klimcentra, clubs en verenigingen kunnen via deze site ongevallen en bijna-ongevallen melden, net als scholen en opleidingscentra, multifunctionele sport- en fitnesscentra, scoutinggroepen, outdoor-,en evenementenorganisaties en alle overige uitbaters van klimvoorzieningen. Hoe meer er gemeld wordt, hoe beter het overzicht wordt van wat er mis kan gaan bij het klimmen. Schroom niet om ook incidenten te melden waarbij geen letsel was of die met een sisser afliepen.

De site kent twee categorieën waarvan ongevallen worden geregistreerd. Enerzijds de ongevallen die te maken hebben met sportklimmen, rotsklimmen en boulderen. Het maakt daarbij niet uit of het ongeval in Nederland of in het buitenland was. Ongevallen bij alpiene vormen van bergsport (bergwandelen, bergbeklimmen, ijsklimmen, klettersteigen, etc) kunnen sinds kort ook via deze site worden geregistreerd met een apart meldingsformulier.

Geanonimiseerd overzicht

Je melding zal samengevat en geanonimiseerd op de site geplaatst worden nadat een moderator de melding heeft goedgekeurd. Er worden geen namen van personen, klimhallen of bepaalde merken genoemd. De bedoeling is niet om een schuldige aan te wijzen, maar om te laten zien wat veelgemaakte fouten of valkuilen bij de klim of bergsport zijn. Wel kunnen de gegevens van Klimongevallen.nl geanonimiseerde gebruikt worden om de veiligheid bij het sportklimmen en boulderen in Nederland te vergroten.

Privacyreglement

De meldingen bij Klimongevallen.nl worden vertrouwelijk behandeld conform de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Gegevens worden geanonimiseerd geregistreerd in de database. De gegevens van individuele meldingen worden niet beschikbaar gesteld aan derden.