De details van het ongeval

Datum: 2013-02-10
Tijdstip: 16:00:00
Land: Spanje
Locatie: Centelles, Baumes Corcades.
Categorie: bijna ongeval
Terrein: Klettersteig
Activiteit: klettersteig
Omschrijving: Klettersteig zekering laat los tijdens oversteek Tibetaanse brug.
Toelichting: Bij het overbruggen van een ravijn via een Tibetaanse brug, kwam de knoop waarmee de klettersteigset aan de gordel zat los. Gelukkig zat de extra statische zekering nog vast aan de gordel. Hierdoor kwamen we met de schrik vrij.
Vermoedelijke oorzaak: Omdat mijn partner niet veel klimervaring had en we met kleine dagrugzak een Via Ferrata gingen lopen. Heb ik mijn vriendin een borstgordel gegeven, zodat het inbindpunt ruim boven je zwaartepunt zit en er geen gevaar tot hoofdlanding ontstaat. Deze had ik gemaakt van een gestikte slinge. De borst en heupgordel zoals gebruikelijk aan elkaar gebonden met een (prusik-)hulptouwtje en de klettersteigset ook op dat punt vast gemaakt. Aan de gordel ook nog een statische zekering (om aan uit te rusten) dmv. een slinge en een karabiner. Doordat we laat begonnen waren we iets gehaast en probeerde ik de set zo snel mogelijk aan elkaar te knopen, hiervoor legde ik even snel een platte knoop in het hulptouwtje. Helemaal fout want door het bewegen van het touw en de gordel werkte de knoop zich los en op het kritieke moment, boven de afgrond werd dit duidelijk.
Letsel: Het vertrouwen van mijn partner in mijn ervaring liep een hevige deuk op. Dat heeft jaren geduurd voor het weer beter werd.
Lokatie letsel: -

Terug naar het overzicht alpiene ongevallen of het overzicht sportklim ongevallen.