De details van het ongeval

Datum: 2018-08-08
Tijdstip: 12:30:00
Land: Zwitserland
Locatie: Afdaling normaalroute Zinalrothorn
Categorie: bijna ongeval
Terrein: berggraat
Activiteit: bergbeklimmen/alpinisme
Omschrijving: Bij het abseilen met het touw een groot rotsblok losgetrokken dat zowel de abseiler als het touw geschampt heeft.
Toelichting: Tijdens één van de abseils over de rotsgraat van de normaalroute van de Zinalrothorn probeerden we een directere lijn te nemen dan via de graat om zo problemen met het doortrekken en vastzitten van het touw te voorkomen. In het verticale en licht overhangende stuk van deze abseil naar het bandje eronder werd snel abgeseild. Door de lichte pendel die hiermee ontstond haakte het touw twee meter boven de abseiler achter een groot losliggend rotsblok (ter grote van een grote rugzak). Dit rotsblok bewoog en viel naar beneden. Door waarschuwend geroep van klimpartners die veilig verderop op het bandje stonden kon de abseiler zich op goed geluk wegbewegen uit de baan van het rotsblok. Daardoor heeft het rotsblok de abseiler en het touw slechts geschampt met schaafwonden en kapotte kleding/rugzak tot gevolg. Lager in het couloir waardoor verder afgedaald werd hebben de brokstukken van het rotsblok bijna een andere touwgroep geraakt.
Vermoedelijke oorzaak: Buiten de normaal beklommen en abgeseilde route liggen meer rotsblokken en stenen erg los. Door te snel abseilen buiten de route is een lichte ongecontroleerde pendel onstaan waarmee een rotsblok losgetrokken is.
Letsel: Schaafwonden en flinke blauwe plek in de zij.
Lokatie letsel: Heup/kruis

Terug naar het overzicht alpiene ongevallen of het overzicht sportklim ongevallen.