De details van het ongeval

Datum: 1994-08-15
Tijdstip: 14:00:00
Land: Frankrijk
Locatie: Aiguille du Midi, Mont Blanc-massief, Frankrijk
Categorie: bijna ongeval
Terrein: bergwand
Activiteit: bergbeklimmen/alpinisme
Omschrijving: [GEPLAATST DOOR MODERATOR] Standplaats (rotsblok) blijkt los te zitten van bergwand en valt uiteindelijk naar beneden.
Toelichting: [GEPLAATST DOOR MODERATOR] Beklimming van de Frendopijler in de zomer. Warm weer. We zijn tegen 14:00 uur 's middags aan de rechterzijde van het Rognon boven de sneeuw/ijsgraat. Omdat we niet heel veel ijsschroeven hebben die makkelijk te plaatsen zijn (we hebben alleen de oude Eisteufels/Orglers) maken we liever stand in de rots. We zien een standplaats aan een rotsblok van 3 meter hoog, 1,5 meter breed en 50 cm dik. Het rotsblok zit op de rand van het ijsveld tegen een mixed wand aan. Onze langste bandlus kan precies om het blok heen. Als ik verder wil klimmen in het mixed terrein boven het blok en op het blok stap blijkt het los te zitten en 5 cm te verschuiven. Snel gooit de zekeraar het bandlus/friend van het blok en ik klim ongezekerd verder. Na 15 spannende minuten volgt eindelijk een veilige stand. Als de naklimmer volgt horen we hoe het blok los komt en 1000 meter naar beneden valt. De resterende 3 lengtes naar de top gaan zonder problemen.
Vermoedelijke oorzaak: Met te warm weer in een ijs/mixed wand. Tevens nog gebrekkige inschatting van wat vast zit en wat niet. We hadden in het veilige ijs moeten blijven en niet in het ontdooide mixed-terrein moeten klimmen.
Letsel: Geen letsel.
Lokatie letsel: -

Terug naar het overzicht alpiene ongevallen of het overzicht sportklim ongevallen.