De details van het ongeval

Datum: 2019-08-03
Tijdstip: 15:30:00
Land: Zwitserland
Locatie: Weissmies, afdaling
Categorie: ongeval
Terrein: berggraat
Activiteit: bergbeklimmen/alpinisme
Omschrijving: Ik ben op een losse steen gaan staan en 8m naar beneden getuimeld over de rotsen.
Toelichting: Samen met - en - had ik net de Weissmies overschreden, en op de afdaling over de brakke rotsgraat naar de Almagellerhütte ben ik op een blijkbaar losse steen gaan staan en ongeveer 8m naar beneden getuimeld. Bij deze val is een voortand definitief gesneuveld, de andere voortand een stuk verschoven, een snijtand voor de helft afgebroken en mijn onderlip gescheurd. - en - hebben direct de heli gebeld en vrij kort erna ben ik geëvacueerd naar het Inselspital in Bern. Daar stond een heel team voor mij klaar. Na uitgebreide checks, röntgen scans, CT scans en echo's blijkt dat ik ontzettend geluk heb gehad: de schade is beperkt gebleven tot mijn gebit en de wond in mijn lip; van interne bloedingen, fracturen of hersenschade is geen sprake. En ik kan een nieuwe helm kopen.
Vermoedelijke oorzaak: Als ik een minder zware tas had gehad (bivakspullen) en minder moe was geweest had ik me misschien net iets beter kunnen concentreren en zou ik kunnen hebben ingeschat dat de steen los zat.
Letsel: Een voortand was in stukken gebroken en is later eruit getrokken, de andere voortand was verschoven en is terug geduwd, de snijtand naast mijn resterende voortand is voor de helft gebroken en mijn lip is gescheurd en gehecht.
Lokatie letsel: Hoofd/gezicht

Terug naar het overzicht alpiene ongevallen of het overzicht sportklim ongevallen.