De details van het ongeval

Datum: 2021-08-21
Tijdstip: 11:00:00
Land: Oostenrijk
Locatie: Schanner Bach
Categorie: bijna ongeval
Terrein: ongebaand terrein
Activiteit: Bergwandelen
Omschrijving: zeer gevaarlijke tocht, waarna we gelukkig nog leven
Toelichting: Er was een route op alle kaarten te zien, door de Schnanner Bach (wandernroute 635), naar de Vordersee. Deze route wilde wij graag bewandelen. In de verte zagen wij de markering, dus dachten: "Daar kunnen we wel bij komen." Maar dat bleek een illusie. Doordat we over los grind, afgezakt waren (dit hadden we nooit mogen doen) konden we niet meer terug. Vol goede moed gingen we verder. klauterend langs de stenen wand. Al snel moesten we uit elkaar blijven, door steenval. Mijn maatje ging verder en communicatie was niet mogelijk. We hebben er uren over gedaan en mogen van geluk spreken dat er uiteindelijk veel begroeiing was die ons veiligheid en eventuele val breuk boden. Wij hadden hier nooit mogen zijn en hebben ons zelf in groot gevaar gebracht. Er was een passage van rotswand naar begroeiing waar het echt gevaarlijk was. Aan de bovenkant van deze overal op kaarten aangegeven tocht, is een versperring met waarschuwing: gevaarlijk:pad weggeslagen, niet betreden. Helaas aan de onderkant niet. We hebben moet klimmen tegen een stijlen wand en (gelukkig) later vast moeten klampen aan lage dennen struiken. Ik ben blij en dankbaar dat wij het er goed afgebracht hebben.
Vermoedelijke oorzaak: Verkeerde inschatting van de situatie. Denken dat als je de route op Strava, Bergfex, Komoot en de online, plaatselijke kaart ziet, dat die er dan is. Wat mij betreft had die versperring die er boven is, met waarschuwing, ook beneden moeten staan. Als vind ik het vooral een domme inschatting van ons zelf. Gelukkig is het goed afgelopen.
Letsel: Veel schrammen, blauwe plekken en wondjes. Ik moest door, had geen keuze meer (dat moment was al ver gepasseerd). Ik had drie keer naar beneden in de kloof kunnen vallen. Dat is gelukkig niet gebeurd.
Lokatie letsel: Dij

Terug naar het overzicht alpiene ongevallen of het overzicht sportklim ongevallen.