Aanmelden van een ongeval

Kies het juiste formulier om je melding te doen;

 • Klimsport (sportklimmen, rotsklimmen, boulderen)
 • Bergsport (bergwandelen, alpinisme, klettersteig, toerskiën, etc.)

Twijfel je of je incident de moeite van het melden waard is? Doe de melding dan toch en laat het aan de beoordeling van de moderator over om te beoordelen of de melding nuttig is of niet.

Je kunt het formulier anoniem invullen. Als je bij een verplicht invulveld het antwoord niet weet, kies dan een onwaarschijnlijke optie (bijv. 9b bij klimniveau). Heb je op meerdere plekken letsel? Vul bij de vragen over locatie en ernst van het letsel het ernstigste letsel in. Vermeldt eventuele bijzonderheden in het tekstvak.

Kies het juiste meldingsformulier:

Veel gestelde vragen:

 • Is de melding die ik doe echt anoniem?  Ja, zelfs als je je naam vermeldt wordt de melding geanonimiseerd (zonder naam of emailadres) geregistreerd in de database. Je emailadres wordt gevraagd, omdat blijkt dat bij een groot deel van de meldingen terugkoppeling tussen moderator en melder noodzakelijk is om duidelijkheid over aard van het ongeval te verkrijgen of om de tekst leesbaar op de site te krijgen.
 • Kan ik een ongeval of incident melden als ik niet aangesloten bij een klimclub, hal of NKBV?  Ja dat kan. Iedereen kan een ongeval of incident melden.
 • Ik heb een ongeval zien gebeuren, maar was niet zelf er bij betrokken. Kan ik dit melden?  Ja, je kunt een melding doen, ook al was je zelf geen direct betrokkene.
 • Waarom wordt er op de site over ‘vermoedelijke oorzaak’ gesproken als duidelijk is wat gebeurd is? Om te voorkomen dat er eventueel uitspraken gedaan worden die niet hard zijn te maken hebben we er voor gekozen om op deze site altijd te spreken over de ‘vermoedelijke oorzaak’.
 • Wat moet ik invullen bij 'Relatie m.b.t. Incident (*)'? Als jezelf of je maatje iets is overkomen dan vul je 'rechtstreeks betrokken’ in. Betreft het een melding van een door jouw bedrijf/organisatie georganiseerde activiteit, vul dan 'organisatorisch betrokken' in.
 • Er ging bij mij iets bijna mis, wanneer moet ik dat melden? Incidenten zijn gedefinieerd als gebeurtenissen die tot een ongeval hadden kunnen leiden. Denk hierbij aan een inbindknoop die niet goed is gelegd, maar op tijd is opgemerkt. Of denk aan het met slippers op een bergwandelpad wandelen en bijna uitglijden over een steil sneeuwveld, etc. Het melden van dit soort gebeurtenissen is waardevol, omdat ze inzicht geven in wat gevaarlijk was, maar net niet mis ging. Twijfelgevallen worden door de moderator beoordeeld.
 • Ik heb recent een ongeval zien gebeuren maar zie dit nog niet bij de meldingen staan. In dat geval kun je zelf een melding doen. Klimongevallen.nl zal de binnengekomen meldingen screenen en eventuele dubbele meldingen er uit filteren.
 • Mag ik de gegevens van klimongevallen.nl en de publicaties op deze site gebruiken? Ja dat mag, mits er naar de bron wordt verwezen.
 • Kan ik oude ongevallen en incidenten nog melden? Ja dat kan. Klimongevallen.nl rangschikt de ongevallen op datum. Als je een ongeval wilt beschrijven dat in (een ver) verleden is gebeurd en waarvan je denkt dat het interessant is om te melden kun je dit noteren als 1900-01-01.
 • Ik zie maar een beperkte tekst per melding. Door op de datum van de melding te klikken krijg je (eventueel) een uitgebreider overzicht van een specifieke melding te zien.
 • Hoe zit het met de privacy van mijn melding? De meldingen bij Klimongevallen.nl worden vertrouwelijk behandeld conform de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG)/General Data Protection Regulation (GDPR).
 • Waarom wordt de exacte locatie niet vermeld bij een incident of ongeval in een klimhal? Als klimhallen zelf actief ongevallen melden of het melden hiervan intern promoten kan het zo lijken dat er in die specifieke hal erg veel mis gaat. Dat zou voor een vertekend beeld zorgen.
 • Hoe worden de categorieën letsel of ziekte ingedeeld? De ongevallen worden volgens de Injury and Illness Classification (IIC) van de UIAA MedCom (International Mountaineering and Climbing Federation) geregistreerd.