De details van het ongeval

Datum: 2012-09-13
Tijdstip: 12:00:00
Land: Nederland
Locatie: Klimhal Nederland
Categorie: ongeval
In/outdoor: indoor
Activiteit: sportklimmen
Klimstijl: naklimmen
Omschrijving: Toprope klimmer in klimhal wordt vanaf ca 8 m hoogte naar beneden gelaten. Op 4 à 5 meter hoogte laten zekeraar en back-up los. Klimmer valt op grond
Toelichting: Op donderdag 13 september 2012 was een groep van 26 leerlingen in een klimhal een les aan het volgen. Dit gebeurde in het kader van hun opleiding. Het jaar er voor hadden ze in dezelfde hal vier lessen gevolgd. Dit was de eerste les van het huidige studiejaar. Het slachtoffer klom een route op een verticale wand. Toen hij op circa 8 à 9 meter hoogte was is hij in het touw gaan hangen om naar beneden gelaten te worden door zijn zekeraar. De aanwezige personen hebben verklaard dat het slachtoffer in eerste instantie op normale wijze naar beneden werd gelaten door de zekeraar. De zekeraar zelf heeft aangegeven dat hij op een gegeven moment bij het laten zakken een brandend gevoel in zijn hand kreeg. Hierop liet hij los. De back-up zekeraar, die het touw achter de eerste zekeraar vast hield, heeft hierop ook losgelaten. De klimmer valt hierop op de grond. De effectieve valhoogte van het slachtoffer tot op de grond wordt door de aanwezigen geschat op de helft van de hoogte van waar het slachtoffer naar beneden werd gelaten: circa 4,5 meter. Er werd met een tuber gezekerd.
Vermoedelijke oorzaak: Loslaten van touw door onervarenheid zekeraar(s).
Letsel: Hoofdletsel. Slachtoffer is na/tijdens het neerkomen op de grond achterwaarts gekanteld/gevallen. Hierdoor is hij met het achterhoofd op de grond gekomen. Het slachtoffer heeft hersenletsel opgelopen.
Lokatie letsel: Hoofd/gezicht

Terug naar het overzicht alpiene ongevallen of het overzicht sportklim ongevallen.