De details van het ongeval

Datum: 2013-06-02
Tijdstip: 00:00:17
Land: Nederland
Locatie: Klimhal Nederland
Categorie: bijna ongeval
In/outdoor: indoor
Activiteit: sportklimmen
Klimstijl: zekeren
Omschrijving: Klimmer wil gaan klimmen, maar is slechts ingebonden met een normale karabiner EN een niet-teruggestoken achtknoop.
Toelichting: De klimmer - die zei meerdere keren les te hebben gehad - had een normale karabiner (van een setje?) [red: geen schroef o.i.d.] van de muur gehaald en deze door een lus van een niet-teruggestoken/enkele (!) achtknoop gehaald. Dit was zijn 'inbindmethode' en hij stond op het punt te gaan klimmen. "Gelukkig was ik [red: melder van incident] op tijd en was hij nog niet gaan klimmen. Ik heb de beide klimmers hun geld voor entree teruggegeven en ze de deur gewezen. Ik wil niet weten wat er gebeurd zou zijn als hij was gaan klimmen. Ik heb gelijk gevraagd waar ze hadden leren klimmen. Ze gaven aan dat ze meerdere keren les hadden gehad bij een klimhal in de regio. Er is van te voren [red: bij de binnenkomst] gevraagd of ze vaker hadden geklommen. Hierop antwoordden ze dat ze vaker hadden geklommen en het zekeren onder de knie hadden. Een van beiden had zelfs zijn eigen klimuitrusting bij zich. (gordel, zekerapparaat, schoen enz).
Vermoedelijke oorzaak: Doordat de klimmers bij een aantal klimhallen niet leren werken of geen gebruik maken van het leggen van een teruggestoken 8, komen ze in andere hallen in de problemen en ontstaan er gevaarlijke situaties.
Letsel: Geen letsel.
Lokatie letsel: -

Terug naar het overzicht alpiene ongevallen of het overzicht sportklim ongevallen.