De details van het ongeval

Datum: 2013-07-06
Tijdstip: 11:30:00
Land: Duitsland
Locatie: Mariënhager Steinbrüche, Duitsland
Categorie: ongeval
In/outdoor: outdoor
Activiteit: adventure klimmen/traditioneel klimmen
Klimstijl: voorklimmen
Omschrijving: Zeer zware voorklimmersval tot op de grond.
Toelichting: In de Mariënhager Steinbrüche wordt op de Plattenwand geklommen. Het is onduidelijk welke route. Of nr. 15 (Plattenkant) of route nr. 19 (notaussteig)). Na de tweede mobiele tussenzekering (op ca. 10 meter hoogte) gelegd te hebben blijkt de rots minder vast dan verwacht. Na wat zoeken naar goede grepen wordt verder geklommen. Tijdens het verder klimmen worden nog twee mobiele tussenzekeringen geplaatst. Op ca. 25 meter hoogte zoekt de voorklimmer weer naar goede grepen om aan vast te houden / op te staan. Hierbij is (waarschijnlijk) een stuk rots losgebroken en is de voorklimmer gevallen. Tijdens de val zijn de bovenste twee mobiele zekeringen uitgebroken. De klimmer is tijdens de val ondersteboven komen te hangen. De zekeraar heeft de val niet af kunnen remmen door het uitbreken van de zekeringen. De klimmer is ongeremd op de grond gevallen. Er werd met dubbeltouw geklommen en er werd gezekerd over het lichaam met reverso vanaf de grond.
Vermoedelijke oorzaak: De rots was op plaatsen niet geheel vast en er moest gezocht worden naar stevige grepen. Waarschijnlijk is boven in de route een stuk rots uitgebroken waar de voorklimmer zich op dat moment aan vast hield of op stond.
Letsel: Zeer zwaar lichamelijk letsel met diverse breuken o.a. ribben, knieschijf, pink en oogkas en beschadiging van rug- en nekwervel met verder enkele diepe wonden op knieën en elleboog.
Lokatie letsel: Borstkas/ribben/bovenrug

Terug naar het overzicht alpiene ongevallen of het overzicht sportklim ongevallen.