De details van het ongeval

Datum: 2013-12-09
Tijdstip: 20:00:00
Land: Nederland
Locatie: Klimhal Nederland
Categorie: bijna ongeval
In/outdoor: indoor
Activiteit: sportklimmen
Klimstijl: naklimmen
Omschrijving: Zekeraar had de Grigi niet volledig dicht gemaakt - aan slechts 1 oog vast geklikt. Op 4 m hoogte schoot het touw uit het apparaat.
Toelichting: Zekeraar had de karabiner slechts door 1 oog van de Grigi gedaan en daarna bevestigd aan zijn gordel. Partnercheck is niet naar behoren uitgevoerd, waardoor de fout niet is opgemerkt. Na zo'n 4 meter klimmen (doorhalen van het touw ging prima en zekeren ging zoals normaal), schoot het touw uit de Grigri. Een derde persoon in de groep heeft hierop een zekering aangelegd op eigen gordel met eigen materiaal en de klimmer tot het eind van de route gezekerd. Er is geen ongeval gebeurt.
Vermoedelijke oorzaak: Onoplettendheid bij het uitvoeren van partnercheck. [moderator: Als je met een Grigri zekert, dan weet je dat deze fout mogelijk is. Tijdens de partnercheck moet je daarom ook specifiek hier op controleren.]
Letsel: Er was geen letsel. De klimmer heeft, in de periode dat deze niet werd gezekerd, geen val gemaakt/niet in het touw gehangen. Wel was er een zeer groot risico op ernstig letsel/een val tot op de grond.
Lokatie letsel: -

Terug naar het overzicht alpiene ongevallen of het overzicht sportklim ongevallen.