De details van het ongeval

Datum: 2014-03-17
Tijdstip: 21:00:00
Land: NL
Locatie: Klimhal Nederland
Categorie: bijna ongeval
In/outdoor: indoor
Activiteit: sportklimmen
Klimstijl: naklimmen
Omschrijving: Ondanks instructie over uithangen van tussenzekering doorgeklommen, en in verwarring geprobeerd de eigen karabiner los te maken.
Toelichting: Een klimster (cursist) had kort tevoren (als onderdeel van de cursus) uitleg gehad in het uit-/inhangen van setjes, en met succes een oefening daarin gedaan. Dat was laag bij de grond op een verticale wand. De cursiste was Italiaans, en kreeg in het Engels instructie. Tijdens de oefening wekte ze de indruk dat ze het gevaar van te dicht op het setje klimmen begrepen had. Zij en haar klimpartner gingen daarna het geleerde oefenen in een overhangende route twee touwen verder. Ik als instructeur richtte me op de volgende cursisten voor diezelfde oefening, en wierp af en toe een schuin oog op haar. Toen ze aankwam bij het setje wat op 10 meter hoogte in de wand zat, klom ze hier overheen zonder het uit te klippen. Om te voorkomen dat ze te hoog door zou klimmen gaf ik de zekeraar instructie te blokkeren, maar de karabiner van haar gordel was toen al boven het setje. Toen ze merkte dat ze niet verder kon, wilde ze alsnog het setje uitklippen, maar vergiste zich en pakte de inbindkarabiner vast die haar met het touw verbond. Toen ik dat zag heb ik de zekeraar gezegd met zijn volle gewicht in het touw te gaan hangen, en heb op vol volume twee keer omhoog gebruld. Bij de eerste keer had ze niet in de gaten dat het voor haar bedoeld was, en bleef proberen haar karabiner te openen. Bij de tweede keer schreeuwen kwam het signaal wel door, maakte ze oogcontact met me en kon ik haar signalen geven dat ze moest gaan hangen. Ze had op dat moment de karabiner nog niet kunnen openen, waarschijnlijk vanwege de spanning op het touw. Toen ze daarna beneden was heb ik haar eerst gevraagd of ze zelf besefte wat er aan de hand was. Ze gaf aan dat niet te snappen. Pas toen ik haar erop wees dat ze zichzelf bezig was uit te haken daalde het besef in dat ze net aan een val was ontsnapt. In een groepsgesprek heb ik dat daarna ook met de andere cursisten besproken.
Vermoedelijke oorzaak: Ik had al eerder gemerkt dat het Engels van de klimster niet zo goed was dat ze bepaalde begrippen direct snapte. Op diverse momenten moest ik dingen dubbel uitleggen, maar wanneer ze de oefeningen daarna deed bleek dat ze het uiteindelijk toch begreep. Zo ook bij deze oefening, die zag er prima uit. Er leefde bij mij te weinig het besef dat de oefening ook 'toevallig' goed kan gaan, vooral omdat ze in een tamelijk eenvoudige route in een verticale/neigende wand wordt gedaan. Op het moment dat je het veiligheidsconcept niet 100% begrijpt, en een route doet die zo pittig is dat je je volledige aandacht bij het klimmen hebt, is de fout snel gemaakt om over een setje heen te klimmen. Hoewel er op wordt ingegaan dat dit niet wenselijk is, en dat je in zo'n geval een stukje moet terug klimmen en dan pas uitklippen, is die kennis op dat moment misschien nog niet voldoende eigen gemaakt om het in de praktijk te verwerken.
Letsel: Potentieel een val van 10 meter met ten minste zeer ernstig letsel tot gevolg en mogelijk de dood.
Lokatie letsel: -

Terug naar het overzicht alpiene ongevallen of het overzicht sportklim ongevallen.