De details van het ongeval

Datum: 2014-06-08
Tijdstip: 00:00:11
Land: Duitsland
Locatie: Schierke, Duitsland
Categorie: ongeval
In/outdoor: outdoor
Activiteit: sportklimmen
Klimstijl: naklimmen
Omschrijving: Ongelukkig neerkomen na val in een topropesituatie
Toelichting: Jongeman van 12 jaar valt onderin een vierdegraads route in een toprope situatie. Hij wordt gezekerd door een volwassen man die geconcentreerd bezig is. Daarnaast is er een ervaren instructeur die technische aanwijzingen geeft aan de klimmer. De klimmer raakt uit balans en valt ondanks de alerte begeleiding met zijn heup op de grond. Zijn onderste voet was ca. 50 cm van de grond. De klimmer valt met zijn heup op een uitstekende boomwortel.
Vermoedelijke oorzaak: Massief is ca. 15 meter hoog. Er is een toprope uitgehangen. De klimmer valt onder in de route. Door de touwrek valt de klimmer, uit balans, toch op de grond. [Mod: het onderin de route vallen ‚Äčin combinatie met touwrek ‚Äčis niet zo zeer de oorzaak als wel de aanleiding. De oorzaak schuilt in het onvoldoende opvangen van de val door klimmer en het onvoldoende strak zekeren. Het precies op een boomwortel neerkomen lijkt pech.]
Letsel: Pijnlijk heup. Rontgenfoto laten maken. Geen breuken of andere beschadigingen zichtbaar. Krukken meegekregen. Belasten tot de pijngrens.
Lokatie letsel: Heup/kruis

Terug naar het overzicht alpiene ongevallen of het overzicht sportklim ongevallen.