De details van het ongeval

Datum: 2014-12-09
Tijdstip: 16:00:00
Land: Nederland
Locatie: Klimhal Nederland
Categorie: bijna ongeval
In/outdoor: indoor
Activiteit: sportklimmen
Klimstijl: naklimmen
Omschrijving: Instructeur van groepje niet-zelfstandige klimmers is afwezig. Omstander moet ingrijpen bij laten zakken met GriGri door beginners.
Toelichting: De melder is een goede bekende van mij en heeft een aantal keer (circa 5) indoor toprope gezekerd en geklommen maar geen KVB IT. Ik was niet aanwezig bij dit evenement maar de melder maakte zich grote zorgen over de gang van zaken op deze locatie: Gasten krijgen compacte uitleg van instructeur en gaan in drie groepjes van drie klimmen. Klimmer, zekeraar en backup. Gezekerd wordt met een GriGri. Ervaring binnen groepjes loopt uiteen van nooit geklommen tot wel eens geklommen. De instructeur was niet de hele tijd bij de groep aanwezig en hing zelf op een zeker moment aan de wand. Op een bepaald moment was een van de zekeraars vergeten hoe de klimmer te laten zakken met een GriGri. De melder heeft toen ingegrepen en uitleg moeten geven bij het laten zakken. De instructeur was op dat moment buiten zichtafstand. De melder had voldoende kennis om te weten dat het laten zakken met een GriGri door beginners enige vaardigheid vereist en was zich bewust van de risico's bij een foute bediening, ondanks een backup. Hij heeft het als vervelend ervaren dat er op dit moment geen instructeur binnen zichtafstand was en hij als omstander moest ingrijpen.
Vermoedelijke oorzaak: Onvoldoende begeleiding niet-zelfstandige klimmers. Bij klimhal onvoldoende zicht op taken en verantwoordelijkheden van een instructeur.
Letsel: Geen letsel.
Lokatie letsel: -

Terug naar het overzicht alpiene ongevallen of het overzicht sportklim ongevallen.