De details van het ongeval

Datum: 2015-09-20
Tijdstip: 12:00:00
Land: België
Locatie: Freyr, België
Categorie: ongeval
In/outdoor: outdoor
Activiteit: sportklimmen
Klimstijl: voorklimmen
Omschrijving: Bij voorklimmen brak hoog boven het laatste setje een stuk rots af. Dat resulteerde in een lange val (16 tot 20 meter) met het hoofd naar beneden.
Toelichting: Rond een uur of 12 begon ik aan een route op de 'Al Legne'. De vorige dag had ik route 20 (5c 'l'Arete Jongen') geklommen. Nu dacht ik dat ik route 21 (Lengte 1 van 'Le schmilblik') klom. Vanaf een meter of 20 zat er erg veel losse rots in de route. Er viel ook al twee keer een steen. Eén redelijk grote. Bij de laatste resulteerde dat in een voorklimval van enkele meters. Toch verder gegaan. Op een meter of 30 kwam ik een relais tegen. Ik dacht bij mezelf, dit kan nooit het eind van de route zijn. Want hij zou op hetzelfde relais uitkomen als route 20 (volgens de topo) en daar was ik nog niet. Na overleg met zekeraar besloten verder te klimmen. Echter vond ik geen volgende haak. De route was voor mij te lastig om terug te klimmen. Ik besloot dus door te klimmen en daardoor kwam ik veel te hoog boven mijn laatste setje uit (8 tot 10 meter). Toen ik bijna op een makkelijker stuk kwam brak er een stuk rots van ongeveer 20 cm uit en viel ik met mijn hoofd naar beneden. Tijdens de val dacht ik nog: ik moet voor elkaar zien te krijgen dat mijn voeten eerst naar beneden gaan. Maar het was te laat. Ik maakte een erg hoge val in mijn touw en klapte tegen de rots. Mijn zekeraar heeft me met hulp van anderen laten zakken. Ik was niet geheel bij bewustzijn, een beetje de weg kwijt. Op de grond werd ik geholpen door zekeraar en omstanders en 112 werd gebeld. Ik had erg veel pijn in ellebogen, knieen, kin en hoofd, ribben en rug. Na enkele tijd arriveerde de brandweer via de rivier met een boot en ambulance personeel. Ik kreeg direct pijnstilling toegediend. Ik kreeg een kraag om en werd op een plak vast gelegd. In het ziekenhuis bleek na veel scans, foto's en controles dat ik niets gebroken had, wel had ik veel kneuzingen en hechtingen in ellebogen en kin.
Vermoedelijke oorzaak: Het afbreken van een stuk rots zorgde voor de uiteindelijke val. Ik viel ver omdat ik (veel te) hoog boven mijn laatste setje was, verkeerd inschatten van de route, niet lezen van de info in de topo. Ik vraag me ook nog steeds af of ik in route 21 zat of dat er nog een route tussenin zit die niet in de topo staat. Als dat zo is vind ik het een gevaarlijke situatie waar anderen ook in verzeild kunnen raken. Je denkt namelijk dat je zeker weet dat je in 21 zit. [MODERATOR: Er is in de zomer van 2015 een nieuwe route ingericht rechts van de Arete Jongen: Voleur de Miel, 5c. Deze nieuwe route heeft brochen (haken) die blauw geschilderd zijn. De nieuwe route loopt tussen de Schmilblik en de Arete Jongen in. De start en de eerste haak van Voleur de Miel zijn identiek met Le Schmilblik als ik me niet vergis. Na de eerste haak gaat Voleur naar links en de Schmilblik naar rechts. Als je er op let dan kan je aan de haken van Voleur zien dat ze recent geplaatst zijn (nieuwe verf, nieuwe lijm/mortel. Wie buiten klimt altijd moet rekening houden met veranderende omstandigheden. Denk aan gewijzigde of nieuwe routes, haken die beschadigd of verdwenen zijn, rots die los zit en grepen die verdwenen zijn waardoor de route makkelijker/moeilijker is geworden. Veel van deze dingen leer je met de jaren. Vraag zo nodig bij een local na!]
Letsel: Wonden op kin, ellebogen, knieen. Op ellebogen hechtingen en op de kin ook. Gekneusde ribben, gekneusde rug, kneuzing op slaap.
Lokatie letsel: Borstkas/ribben/bovenrug

Terug naar het overzicht alpiene ongevallen of het overzicht sportklim ongevallen.