De details van het ongeval

Datum: 2015-11-11
Tijdstip: 19:50:00
Land: Nederland
Locatie: Klimhal Nederland
Categorie: ongeval
In/outdoor: indoor
Activiteit: sportklimmen
Klimstijl: naklimmen
Omschrijving: Val van naklimmer. Zekeraar verliest controle over touw bij zekeren met zekert Mammut Smart.
Toelichting: Twee deelnemers van de jeugdtraining klimmen hun laatste route. Zekeraar zekert (bewust gekozen) met de Smart. De klimmer komt naar beneden en de zekeraar heeft ineens geen controle meer over het remtouw. Hij staat als het ware in een 'freeze' waardoor de klimmer de laatste twee meter een vrije val maakt. De val is ook gezien door de trainster.
Vermoedelijke oorzaak: Zekeraar schrikt van de snelheid waarmee het touw ineens door de Smart gaat. [MODERATOR: een Mammut Smart heeft net als alle andere zekeringsapparaten een gebruiksaanwijzing. Zo zijn er minimale en maximale touwdiameters waarmee het apparaat overweg kan. Maar ook in de handeling zijn er een aantal dingen waar men op moet letten. Wanneer het remtouw parallel aan het zekeringstouw wordt gehouden blokkeert (en remt!) het apparaat niet meer. De gebruiker moet hier van op de hoogte zijn. Lees daarom altijd voor gebruik de gebruikshandleiding en oefen zodat je met de typische eigenschappen van je zekeringsapparaat vertrouwd raakt. Lees hier meer over halfautomaten/zekeringsapparaten: http://www.bergundsteigen.at/file.php/archiv/2015/3/54-59%28halbautomaten%29.pdf]
Letsel: Klimmer heeft linker middenvoetsbeentjes en rechter hiel gekneusd. Heeft nog angst met afdalen (hij klimt weer) Zekeraar heeft een behoorlijk schuldgevoel. Naast fysiek letsel is er dus ook psychisch letsel.
Lokatie letsel: Voet/teen

Terug naar het overzicht alpiene ongevallen of het overzicht sportklim ongevallen.