De details van het ongeval

Datum: 2015-12-14
Tijdstip: 21:00:00
Land: Nederland
Locatie: Klimhal Nederland
Categorie: bijna ongeval
In/outdoor: indoor
Activiteit: sportklimmen
Klimstijl: naklimmen
Omschrijving: Bij afsluiten klimhal geconstateerd dat in 1 touw een verkeerde knoop zat die los zou schieten bij een val (hal met indirect inbinden).
Toelichting: Ik was zelf betrokken bij dit bijn-ongeval maar zal de tekst van de locatie manager gebruiken: 'Bij het afsluiten van de klimhal is geconstateerd dat bij een van de touwen in de hoofdwand het verkeerde uiteinde van het touw in de setjes was geklikt. Daardoor hing de stopknoop aan de kant van de klimmer. Het uiteinde van de stopknoop bleek teruggestoken te zijn in de knoop, waardoor er een lus is ontstaan, zie daarvoor de foto in de bijlage [MODERATOR: niet van toepassing]. Deze lus is dus niet belastbaar. Toch is aan deze lus geklommen, waarbij deze door stom geluk is blijven steken op het afgebrande uiteinde van het touw. Dit had tot een ernstige val kunnen leiden.'
Vermoedelijke oorzaak: Bij het openen van de klimhal moet de klimhal gecontroleerd worden: zitten alle knopen goed, zijn de touwen goed etc. Dit was die avond niet gedaan omdat er nog een andere partij in de klimhal aanwezig was voordat we de hal 'openden'. De klimmers die geklommen hebben aan het touw hebben ook niet gecheckt of het wel de goeie knoop was, ondanks dat deze net geslaagd waren voor hun IV examen.
Letsel: Geen, maar mocht de knoop los geschoten zijn bij een val dan had het letsel groot kunnen zijn.
Lokatie letsel: -

Terug naar het overzicht alpiene ongevallen of het overzicht sportklim ongevallen.