De details van het ongeval

Datum: 2016-01-05
Tijdstip: 14:30:00
Land: Spanje
Locatie: Bernia, Costa Blanca, Spanje
Categorie: ongeval
In/outdoor: outdoor
Activiteit: adventure klimmen/traditioneel klimmen
Klimstijl: abseilen
Omschrijving: Val van 35 meter bij uithangen van abseil.
Toelichting: Het wandelpad liep dood op een steile wand. Daarom werd besloten om het laatste stuk in twee touwlengtes ab te seilen. Voordat de abseil echter ingericht was viel het slachtoffer naar beneden. Een boompje en een bandje hebben hem daarbij iets afgeremd. Feitelijk waren het 2 vallen, eentje van pak 'n beet 25 meter en een tweede van zo'n 10 meter. Redding door een helicopter kon niet plaatsvinden door de sterke valwinden en moest dus door een urenlange redding te voet over een steile puinhelling, waarbij de 4 brandweerlieden, 1 arts en de klimpartner van het slachtoffer voordurend onderuit gleden terwijl ze de brancard zo stabiel mogelijk probeerden te houden.
Vermoedelijke oorzaak: Het slachtoffer kan de oorzaak niet meer herinneren. Zijn klimpartner heeft de directe oorzaak van de val niet kunnen zien omdat hij bezig was het klimtouw uit zijn tas te halen. Klimpartner zag wel hoe het slachtoffer naar beneden viel en stuiterde op het bandje. Slachtoffer heeft zijn leven te danken aan: * helm * rugzak met stalen frame (dat ernstig verbogen is) met camelbak met water en tot moes geslagen appels * telefoon die het nog deed (telefoon redder had nagenoeg lege accu: slechts vol genoeg om GPS locatie op te zoeken) * bij kennis komen om telefoon te unlocken * klimpartner is zeer ervaren bergredder Leermomenten: * neem reddingsdeken mee * doe een cursus spaans. Zowel 112 /ziekenhuis spreken geen engels
Letsel: Hoofdwond onder de helm (leek eerste uren zeer ernstig, maar bleek achteraf mee te vallen). Gebroken 10e ruggenwervel. Gebroken botje in hand. Gekneusde ribben. Prognose: geen blijvend letsel.
Lokatie letsel: Nek/wervels

Terug naar het overzicht alpiene ongevallen of het overzicht sportklim ongevallen.