De details van het ongeval

Datum: 2016-06-04
Tijdstip: 15:15:00
Land: Nederland
Locatie: Klimhal Nederland
Categorie: ongeval
In/outdoor: outdoor
Activiteit: sportklimmen
Klimstijl: naklimmen
Omschrijving: Val tot op de grond. Bij laten zakken dacht zekeraar te vroeg dat klimmer al beneden was en gaf touw voor het uitbinden.
Toelichting: Er waren meerdere mensen naast elkaar aan het klimmen. De klimmer naast het slachtoffer werd ook naar beneden gelaten en was al beneden. De zekeraar dacht dat het om haar klimmer ging en gaf touw uit zoals je normaal doet om uit te kunnen binden. Omdat het slachtoffer op dat moment nog halverwege de wand hing (op ongeveer 6 a 7 meter hoogte), maar met haar volle gewicht in het touw, kon het touw nu vrij door de atc lopen. De zekeraar heeft nog geprobeerd het touw weer te pakken, maar reageerde te laat.
Vermoedelijke oorzaak: Zekeraar heeft touw te vroeg losgelaten bij het laten zakken doordat zij naar een andere klimmer keek, die al op de grond stond en touw nodig had om uit te binden. Zij dacht dat dit 'haar' klimmer was. Toen zij besefte dat ze naar de verkeerde klimmer keek, kon zij niet meer op tijd het touw vastpakken om een val van haar klimmer tot op de grond te voorkomen. [MODERATOR: dergelijke gebeurtenissen waarbij de zekeraar per ongeluk meent dat zijn/haar klimmer al op de grond staat lijkt vaker te gebeuren bij topropen dan bij voorklimmen. De reden hiervoor kan zijn dat een zekeraar van een in toprope klimmende klimmer minder focus op de klimmer hoeft te hebben. Dat is niet zoals het hoort, maar de zekeraar kan er wel mee weg komen. Bij het zekeren van een voorklimmer is de zekeraar nauwer bij het klimmen betrokken, voornamelijk door het telkens inhangen van de setjes. Verlies van focus op de klimmer is hierdoor minder waarschijnlijk.]
Letsel: Pols gebroken (meerdere breuken in bovenkant spaakbeen bij polsgewricht en ellepijp een beetje) en last van hiel bij het lopen.
Lokatie letsel: Pols

Terug naar het overzicht alpiene ongevallen of het overzicht sportklim ongevallen.