De details van het ongeval

Datum: 2016-08-15
Tijdstip: 00:00:20
Land: NL
Locatie: Klimhal Nederland
Categorie: bijna ongeval
In/outdoor: indoor
Activiteit: sportklimmen
Klimstijl: naklimmen
Omschrijving: Karabiner van de klimmer was aan een verkeerde lus bevestigd. Deze brak bij hangen in het touw. Klimmer is afgeklommen
Toelichting: KLimmer en zekeraar hadden beide al langere tijd niet geklommen. Personeelslid heeft initieel meegekeken met zekeren. Dat ging goed en ze klimmers mochten verder zelfstandig klimmen. De klimmer maakt zich op een gegeven moment vast aan het touw met een karabiner (klimhal met indirect inbinden). De karabiner is echter aan het positioneringslusje van de zekerlus met beenlus bevestigd (het niet-dragende minilusje onderaan de verbindingslus van de beenlussen). Toen de klimmer bovenin de route in het touw ging hangen brak dit. Hij had het touw stevig beet en heeft vervolgens de grepen van de route gepakt en is de route afgeklommen.
Vermoedelijke oorzaak: De klimmer heeft verkeerd ingebonden. KLimmer en zekeraar hebben elkaar daarna niet goed gecontroleerd bij de partnercheck. Wel partnercheck gedaan maar niet gezien dat de karabiner niet aan de goede lus zat.
Letsel: nvt gelukkig
Lokatie letsel: -

Terug naar het overzicht alpiene ongevallen of het overzicht sportklim ongevallen.