De details van het ongeval

Datum: 2017-03-18
Tijdstip: 16:15:00
Land: Nederland
Locatie: Klimhal Nederland
Categorie: bijna ongeval
In/outdoor: indoor
Activiteit: sportklimmen
Klimstijl: naklimmen
Omschrijving: Routebouwer laat greep vallen van ca. 17 m. hoogte. Klimmer op de vloer bijna geraakt. Onvoldoende afzetting.
Toelichting: Tijdens een workshop 'Zekeren met halfautomaten' werden ook routes gebouwd door 1 bouwer (16jr) en zijn vader. Vooraf was overleg tussen de workshopleider en de bouwers waarbij de bouwers hadden aangegeven te gaan bouwen. De groep van de workshop kwam op een later tijdstip op de plek (etage) waar gebouwd werd. De bouwers waren nog bezig. Zij hadden de bouwlokatie 'afgezet' met een laag klaphekje en een pion. Een van de deelnemers aan de workshop had de afzetting niet in de gaten en liep er langs. Hij werd niet gewaarschuwd door de vader van de bouwer die op de grond stond. Precies op dat moment liet de bouwer een greep vallen van ongeveer 17 m hoogte. Deze belandde net naast de klimmer op de grond.
Vermoedelijke oorzaak: Na het incident volgde een (verhitte) discussie met de bouwer en zijn vader en werd duidelijk dat ze zelf de afzetting ook niet zo goed vonden. Ze hadden blijkbaar geen linten voorhanden. De vader had de rol om mensen te waarschuwen, maar was op moment van het incident in het grepenhok met andere dingen bezig. Er liepen meer mensen binnen het 'afgezette' bereik. Door de hoogte waarop de bouwer zich bevond was het onvoldoende duidelijk dat op die plek werd gebouwd en het dus gevaarlijk was. Het incident is beneden bij de bar gemeld. Daar werd aangegeven dat de bouwers geen toestemming hadden om op dat moment te bouwen. Toch waren ze al zeker 3 uur(!) aan het bouwen!
Letsel: Geen letsel.
Lokatie letsel: -

Terug naar het overzicht alpiene ongevallen of het overzicht sportklim ongevallen.