De details van het ongeval

Datum: 2016-08-30
Tijdstip: 20:00:00
Land: Nederland
Locatie: Klimhal Nederland
Categorie: ongeval
In/outdoor: indoor
Activiteit: sportklimmen
Klimstijl: voorklimmen
Omschrijving: Voettrede uitgebroken en op hoofd zekeraar gevallen (Hersenschuding+flauwvallen).
Toelichting: Een voettrede breekt uit op 7 a 8 meter hoogte op de voorklimwand. Stuk van de greep komt op het hoofd van de zekeraar terecht. Zekeraar heeft touw geblokt, maar voelt zich niet goed door de inpakt en dreigt flauw te vallen. Zekeraar weet omstanders te waarschuwen die het zekertouw overnemen. Zekeraar valt kort flauw en klimmer weet zichzelf ook in veiligheid te brengen door zich in het setje te klippen. Ongeval door uitgebroken greep, bijna ongeval door flauwvallen. De zekeraar stond bewust niet recht onder de klimmer en de route. Wel in de buurt van de muur ivm gewichtsverschil. De greep is in 3 stukken uiteen gespat waarbij gelukkig niet het grootste stuk op het hoofd viel. Er werd gezekerd met een atc.
Vermoedelijke oorzaak: Route was nieuw. Waarschijnlijk zat er al een scheurtje in de trede die niet is opgemerkt met bouwen.
Letsel: Hersenschudding door impact. Week ziek thuis geweest en werk en sport langzaam weer opgepakt. Contact geweest met hulpdiensten en later met de huisarts.
Lokatie letsel: Hoofd/gezicht

Terug naar het overzicht alpiene ongevallen of het overzicht sportklim ongevallen.