De details van het ongeval

Datum: 2018-05-20
Tijdstip: 18:00:00
Land: Duitsland
Locatie: Unterer Elberskamp
Categorie: ongeval
In/outdoor: outdoor
Activiteit: sportklimmen
Klimstijl: voorklimmen
Omschrijving: Ongelukkige voorklimval waarbij klimmer met hoofd tegen de rots slaat.
Toelichting: Voorklimmer (met helm) staat met zijn heup ongeveer een meter bovenzijn laatst ingehangen setje, zoekend naar een volgende greep. Hij verliest zijn evenwicht, handen komen eerst los en het bovenlichaam begint naar achter te vallen. Omdat zijn rechterbeen al hoger stond, blijft zijn touw daar tijdens de val achter haken met als gevolg dat de klimmer met zijn achterhoofd eerst tegen de rots klapt. Hij is kort buiten bewustzijn, en wordt zeer voorzichtig naar beneden gelaten door de zekeraar. Aankomend op de grond komt hij bij. Korte tijd later arriveren de hulpdiensten en wordt het slachtoffer per traumahelikopter naar Dortmund gevlogen.
Vermoedelijke oorzaak: Tijdens het klimmen is er nog geen sprake van een voetfout, maar door de ongelukkige manier van vallen (bovenlichaam eerst, voeten blijven verhoudingsgewijs lang staan) raakt het touw toch achter zijn been, waardoor de klimmer met het hoofd eerst naar beneden valt en met zijn hoofd tegen de rots klapt.
Letsel: Vleeswond in het achterhoofd (gehecht), kleine fractuur in schedel; geen hersenschudding, hersenletsel of blijvende schade.
Lokatie letsel: Hoofd/gezicht

Terug naar het overzicht alpiene ongevallen of het overzicht sportklim ongevallen.