De details van het ongeval

Datum: 2018-10-12
Tijdstip: 00:00:20
Land: Nederland
Locatie: Klimhal Nederland
Categorie: ongeval
In/outdoor: indoor
Activiteit: sportklimmen
Klimstijl: voorklimmen
Omschrijving: Bij een voorklimval hanteert de zekeraar, als gevolg van pijn/reflex, de halfautomaat (jul2) niet correct.
Toelichting: Mijn klimmaat was aan het voorklimmen en bijna boven aangekomen. Ik was met de linkerhand touw aan het uitgeven, terwijl ik met rechterhand de Jul2 deblokkeerde, precies op dat moment heeft de voorklimmer bovenin losgelaten. Het touw schoot door, ik remde met de linkerhand het touw, terwijl (als gevolg van pijn/ reflex/ paniek) mijn rechterhand de Jul2 bleef deblokkeren. De voorklimmer landde plat op de rug, enigszins geremd, op het 40 cm dikke kussen zonder noemenswaardige blessure. Mijn linkerhand heeft 3de graads brandwonden.
Vermoedelijke oorzaak: Ik heb de jul2 1 week later getest met een dood gewicht. Conclusie: de Jul2 blokkeert automatisch in nagenoeg alle omstandigheden (ook als je de remhand loslaat), behalve als je hem actief deblokkeert. En dat precies wat er is gebeurd. Ik was niet in staat om in de paniek mijn rechterhand uit de Jul2 te halen. Ik heb alleen achteraf kunnen deduceren dat dat is wat in feite gebeurde. Ik had geen idee, erg beangstigend. Want dit is een reƫle case die bij het voorklimmen kan gebeuren.
Letsel: 3 graad brandwonden aan linkerhand, geconstateerd door toevallig aanwezige arts.
Lokatie letsel: Hand/Vingers

Terug naar het overzicht alpiene ongevallen of het overzicht sportklim ongevallen.