De details van het ongeval

Datum: 2019-02-03
Tijdstip: 17:35:00
Land: Nederland
Locatie: Klimhal Nederland
Categorie: ongeval
In/outdoor: indoor
Activiteit: sportklimmen
Klimstijl: voorklimmen
Omschrijving: Voorklimval op de grond
Toelichting: De klimmer was bezig het zesde setje in een dakroute te klippen. De zekeraar wilde touw geven, op dat moment viel de klimmer. De Mammut Smart was een groot deel van de val gedeblokkeerd, het touw gleed door de handen van de zekeraar. Het laatste deel van de val is deels afgeremd doordat het apparaat weer in de blokkeer-stand ging: "Van de 5 meter vallen heeft de klimmer ongeveer de laatste twee meter wel enige remming gevoeld, ik moest toen de klimmer op de grond lag ook het apparaat deblokkeren vanwege kracht op het touw." De klimmer is op de grond gevallen.
Vermoedelijke oorzaak: De zekeraar was touw aan het geven, waardoor de Smart was gedeblokkeerd (met de duim omhoog gehouden). Bij de val is er niet adequaat gereageerd, de hendel bleef omhoog gehouden. [MODERATOR: het lijkt er op dat hier sprake is van ongeluk als gevolg van een bekend fenomeen. Autotubers zoals de Mammut Smart kennen in de bediening een stand waarbij er geen remwerking is. Dat is het moment waarop het touw parallel gehouden wordt bij touw uitgeven of inhalen. Lees meer over dit fenomeen, en hoe je het kunt voorkomen, in de Aanbeveling voor veilig zekeren bij sportklimmen: https://nkbv.nl/files/Kenniscentrum/NKBV_opleidingsmateriaal_en_leermening/2017-03-22_NKBV_aanbeveling_zekeren_bij_sportklimmen.pdf]
Letsel: Het hielbeen, het sprongbeentje en het kuitbeen zijn gebroken (bij het enkelgewricht) en de enkel was uit de kom.
Lokatie letsel: Enkel

Terug naar het overzicht alpiene ongevallen of het overzicht sportklim ongevallen.