De details van het ongeval

Datum: 2019-03-09
Tijdstip: 12:00:00
Land: Nederland
Locatie: Klimhal Nederland
Categorie: ongeval
In/outdoor: indoor
Activiteit: sportklimmen
Klimstijl: zekeren
Omschrijving: Zekeraar wordt verrast door val van de klimmer en grijpt het touw boven de ATC vast.
Toelichting: De zekeraar is mogelijk afgeleid en wordt verrast door een val van de klimmer. Door incorrect gebruik van de ATC valt de klimmer een paar meter naar beneden; de zekeraar grijpt namelijk het touw boven de ATC vast in plaats van eronder. De val wordt op ruim 2 meter boven de grond gehouden en de klimmer wordt met hulp van de trainer neer gelaten. Het is niet geheel duidelijk hoe de val gehouden werd, waarschijnlijk heeft de zekeraar de controle over het remtouw weer terug gekregen.
Vermoedelijke oorzaak: Onoplettendheid van de zekeraar, mogelijk werd hij afgeleid door omstanders en de drukte in de hal. Gebrek aan ervaring van de zekeraar: heeft de beginnerscursus gedaan in de klimhal, daarna 4 maanden niet geweest. Vervolgens klimt hij met een frequentie van 1x per 3 à 4 weken. Foutief gebruik van de ATC: remhand niet omlaag, onvoldoende afstand tussen de remtouwhand en het zekerapparaat, waardoor de hand in het apparaat getrokken wordt.
Letsel: Zekeraar loopt (touw-)brandwonden op aan 1 hand. De wonden worden ter plekke door een medisch geschoolde omstander verbonden. Later door de huisarts gecontroleerd. De klimmer is ongedeerd, alleen geschrokken.
Lokatie letsel: Hand/Vingers

Terug naar het overzicht alpiene ongevallen of het overzicht sportklim ongevallen.