De details van het ongeval

Datum: 2019-04-23
Tijdstip: 18:00:00
Land: Nederland
Locatie: Klimhal Nederland
Categorie: ongeval
In/outdoor: indoor
Activiteit: sportklimmen
Klimstijl: naklimmen
Omschrijving: Val tot op de grond van 3 à 4 meter hoogte door losraken extra beveiligde karabiner van de klimmer (hal met indirect inbinden).
Toelichting: Val tot op de grond van 3 à 4 meter hoogte door losraken van de extra beveiligde karabiner van de klimmer. Dit was een DMM Belay Master. Er werd geklommen in een hal met indirect inbinden (met karabiner ipv direct aan het touw). Voor het losraken van de karabiner was de klimmer al 2 keer in het touw gevallen zonder problemen; bij de 3e keer schoot de karabiner van de klimmer los van de gordel met een val van 4 meter tot op de grond tot gevolg.
Vermoedelijke oorzaak: Oorzaak onbekend: menselijk falen, materiaalfalen, pech? [MODERATOR: Er lijken twee mogelijke scenario's te zijn (mede op basis van andere vergelijkbare incidenten). 1:) De karabiner was juist bevestigd en is door de bewegingen van de klimmer en/of eventueel verhaken aan gordel, kleding of grepen aan de wand open gegaan. 2:) De karabiner was ondanks de partnercheck niet volledig gesloten bijvoorbeeld doordat kleding of een onderdeel van de gordel tussen de sluiting zat. De karabiner is vervolgens door de bewegingen van de klimmer en/of eventueel verhaken aan gordel/kleding/grepen open gegaan.]
Letsel: Gebroken pols rechts, 4 gebroken middenhandsbeentjes links waarvoor operatie nodig was, gebroken 7e borstwervel. Zicht op volledig herstel, mogelijk blijvend letsel aan de linker hand. Had levensbedreigend kunnen zijn.
Lokatie letsel: Nek/wervels

Terug naar het overzicht alpiene ongevallen of het overzicht sportklim ongevallen.