De details van het ongeval

Datum: 2020-08-09
Tijdstip: 18:30:00
Land: Nederland
Locatie: Klimhal Nederland
Categorie: ongeval
In/outdoor: indoor
Activiteit: sportklimmen
Klimstijl: zekeren
Omschrijving: Zekeringsapparaat werd door zekeraar omhoog getrokken tijdens het laten zakken waardoor blokkeerfunctie opgeheven werd.
Toelichting: Vanwege het geringe gewicht van de klimmer(35 kg) en het stugge gedeelte van het touw aan het eind bij het laten zakken van de klimmer, ging het laten zaken niet soepel. De jonge zekeraar trok het zekeringsapparaat (BD Pilot) een beetje omhoog in de hoop dat hij zijn maatje soepeler kon laten zakken. Door het omhoog trekken van de pilot zakte de klimmer ineens heel snel en verbrandde de zekeraar zijn hand een beetje en hield zijn remtouw niet meer goed vast. De blokkade van de Pilot kwam te laat en de jongen kwam hard op de mat. Geen letsel.
Vermoedelijke oorzaak: De Pilot in combinatie met dik (of een stuk slecht touw) en gering gewicht van de klimmer. Geen kennis van wat er gebeurt als je de pilot wat omhoog trekt i.p.v. kantelt tijdens het laten zakken. @Moderator: het is een bekend fenomeen dat zekeraars zelf de blokkeerfunctie van hun zekeringsapparaat overrulen. Dergelijke faalscenario's zouden bij iedereen (iedere instructeur) bekend moeten zijn. Lees hier meer over zekeren bij klimmen: https://nkbv.nl/files/Kenniscentrum/NKBV_opleidingsmateriaal_en_leermening/2017-03-22_NKBV_aanbeveling_zekeren_bij_sportklimmen.pdf
Letsel: Geen letsel. Er lag gelukkig een dikke mat.
Lokatie letsel: -

Terug naar het overzicht alpiene ongevallen of het overzicht sportklim ongevallen.