De details van het ongeval

Datum: 2021-03-30
Tijdstip: 00:00:19
Land: Nederland
Locatie: Klimhal Nederland
Categorie: bijna ongeval
In/outdoor: indoor
Activiteit: sportklimmen
Klimstijl: naklimmen
Omschrijving: Toprope examen, cursist zonder backupper verloor controle over het touw bij het laten zakken van de klimmer,.
Toelichting: Instructeur vertrouwde te vroeg cursist tijdens toprope examen om zelfstandig te zekeren zonder backup. Tijdens het laten zakken, verloor de cursiste geleidelijk de controle over het zekertouw, waardoor ze uiteindelijk de controle volledig kwijt raakte en de klimmer hard de grond geraakt zou hebben. Een (toevallig) toezichthoudende PB-er kon net op tijd ingrijpen anders had de klimmer hard op de grond gelegen.
Vermoedelijke oorzaak: De zekeraar had de zekerhand te ver voor zich uit, waardoor de hoek die het touw in het apparaat maakte niet scherp genoeg was. Verder hebben wij een lange klimwand, en de nieuwe touwen i.c.m. een Black Diamond ATC zorgde ervoor dat de frictie uit haar handen moest komen, en dus langzaam haar handen heter werden, en ze steeds minder ging remmen. Heel geleidelijk aan verloor ze de controle, tot ze hem compleet kwijt was. Qua techniek zat de hand dus te ver naar voren, mentaal kon ze zich niet bedenken dat een harde stop nodig was ook al deden haar handen waarschijnlijk zeer van de hitte (geen brandwonden). Handschoenen hadden ook geholpen. [MODERATOR: Het incident wat hier beschreven wordt is een klassiek geval van foutieve bediening gecombineerd met niet juist ingrijpen bij het waarnemen van de onverwacht sneller dan bedoeld vallende klimmer. De zekeraar is in het korte tijdsbestek dat hij/zij heeft niet in staat de waarneming te koppelen aan de bedieningsfout en kan daardoor de fout niet corrigeren. Dergelijke incidenten gebeuren procentueel vaker bij het zekeren met autotubers dan bij het zekeren met klassieker tubers. In dat opzicht is dit een weinig voorkomende melding. Er wordt gemeld dat de instructeur te vroeg er op vertrouwde dat de cursist tijdens het toprope examen zelfstandig kon zekeren zonder back-up. Een handschoen had mogelijk geholpen, maar is niet heel gebruikelijk tenzij bij het zekeren van (verwachte) lange voorklimvallen zoals bij klimwedstrijden of slecht gezekerde tradroutes.]
Letsel: Geen letsel
Lokatie letsel: -

Terug naar het overzicht alpiene ongevallen of het overzicht sportklim ongevallen.