De details van het ongeval

Datum: 2020-02-14
Tijdstip: 00:00:18
Land: Spanje
Locatie: El Chorro
Categorie: ongeval
In/outdoor: outdoor
Activiteit: sportklimmen
Klimstijl: aanloop
Omschrijving: Val tijdens terugkeer van klimsector.
Toelichting: Met z'n vieren lopen we na een dag klimmen terug over een slingerend bergpaadje omlaag, terug vanaf de sector naar het appartement. De persoon die als laatste afdaalde (de bovenste van ons 4) neemt een korte route en klimt achterwaarts via een stukje rots omlaag. Een grote rots in zijn hand breekt af en hij valt achterover samen met de rots omlaag. Hij gaat meermaals achterwaarts over de kop. Gelukkig vangt zijn grote rugzak de meeste klappen op zijn rug op. De eerste afdaler loopt net onder hem over het paadje voor de rots langs en probeert hem in de val te stoppen door zijn tas te grijpen. Door de snelheid wordt deze persoon ook meegesleurd. Ze gaan samen 1x over de kop en eindigen aan het begin van een klein puinveld. De rots beland ook nog bovenop het been van de persoon die meermaals over de kop ging.
Vermoedelijke oorzaak: Het kiezen van de omlaag klim route ipv het pad leek de persoon in kwestie een optie. Het gevaar hiervan eerst onderschat.
Letsel: Schaafwonden over het gehele lichaam, een diepe snee in het voorhoofd, onbekend duimletsel (breuk) en mogelijk hersenletsel.
Lokatie letsel: Hoofd/gezicht

Terug naar het overzicht alpiene ongevallen of het overzicht sportklim ongevallen.