De details van het ongeval

Datum: 2021-10-16
Tijdstip: 00:00:00
Land: Duitsland
Locatie: Ith
Categorie: bijna ongeval
In/outdoor: outdoor
Activiteit: sportklimmen
Klimstijl: naklimmen
Omschrijving: Ongezekerde 3e persoon wordt door val van toprope klimmer van een plateau geduwd. Valt niet want ze pakt de klimmer vast.
Toelichting: Ith, bestaan veel massieven uit meerdere plateau’s bereikbaar via wandelpaden langs de masiefen omhoog. Als begeleiding waren wij ons bewust dat toprope naklimmers werden aangemoedigd vanaf het wandelpad en zijkant van het plateau naast de route van 1,5 tot 2 meter breed. Op die locaties ingeschat als veilige locatie. Echter 1 deelneemster is ongezekerd verder het plateau opgelopen om de naklimmer van dichtbij tips te geven. Dit gebeurde geheel buiten het zichtveld vanaf de grond. De naklimmer is gevallen, en heeft de persoon die op het plateau stond in haar val meegenomen. Deze stond blijkbaar in haar val / touw slinger pad. Gelukkig konden beide elkaar vasthouden en na enige tientallen seconden terug op het plateau komen met hulp van een 2e toprope klimmer die in de route ernaast aan het klimmen was. Als begeleiding hoorde wij het vanaf de grond misgaan, het moment zelf hebben we niet gezien. Ikzelf stond naast de toprope zekeraar. Ik hoorde een geluid en toen ik omhoogkeek zag ik dat het goed mis was, het tweetal hield elkaar vast en hingen in het touw met alleen steun aan de voeten op de rots. Twee begeleiders, waaronder ik zelf, zijn direct via het wandelpad naar boven gerend, naar het plateau, een derde begeleider is beneden gebleven bij de zekeraar. Wij waren denk ik binnen 20 a 30 seconden bij het bijna ongeval aanwezig. Toen we in zo’n 20 a 30 seconden boven aankwamen was de situatie alweer “onder controle”, Een 2e toprope klimmer, tevens deelneemster, had de ongezekerde deelneemster terug op het plateau geholpen. Daar hebben we met zijn allen even zitten bijkomen van de schrik.
Vermoedelijke oorzaak: De exacte oorzaak is lastig te benoemen, en was vooral een ongelukkige samenloop van omstandigheden die gelukkig goed is afgelopen. 1) Wij als begeleiding hadden het “aanmoedigen” vanaf het wandelpad / zijkant plateau buiten zicht vanaf de grond wellicht niet mogen toestaan of in elk geval beter moeten begeleiden. De gehele situatie konden wij vanaf de grond niet goed overzien, en daar hadden wij meer actie bij moeten ondernemen. Persoonlijk ben ik er zelf nog wel van overtuigd dat het een veilige locatie was, als de deelnemer niet het plateau opgelopen was. De locatie aan de zijkant zal niet iedereen 100% ok vinden, maar het was voldoende breed / ruim om veilig te kunnen staan naar mijn mening en ik persoonlijk zou het opnieuw toestaan, uiteraard met duidelijkere instructies en meer toezicht. 2) De val van de klimmer en positie van de ongezekerde persoon was zeer ongelukkig. Het had in allerlei situaties “beter” kunnen gaan, maar de ongezekerde persoon stond in de vallijn / zwaai-lijn van het touw van de naklimmer. Een positie van nog geen halve meter meer naar links of naar rechts, was de situatie vermoedelijk niet voorgevallen. 3) Kou, indirect speelde de kou een rol. Ikzelf gaf deelnemers de vrijhoud te wandelen om warm te blijven. Waardoor ze soms uit het zicht waren, vaker dan op een weekend met warmer weer.
Letsel: Geen lichamelijk letsel. Wel zat de schrik er bij iedereen serieus in. We hebben het de dag zelf en de dag erna diverse keren in diverse samenstellingen met iedereen nabesproken en het lijkt met iedereen okay te gaan.
Lokatie letsel: -

Terug naar het overzicht alpiene ongevallen of het overzicht sportklim ongevallen.