De details van het ongeval

Datum: 2005-01-01
Tijdstip: 21:00:00
Land: Nederland
Locatie: Klimhal Nederland
Categorie: bijna ongeval
In/outdoor: indoor
Activiteit: sportklimmen
Klimstijl: voorklimmen
Omschrijving: Bandlus van setje brak bij voorklimval - was doorgesleten door wrijving tegen ruwe platen van de klimwand.
Toelichting: [Geplaatst door Moderator] Datum onbekend - circa 5 jaar geleden. Waren in klimhal met aantal man aan het klimmen. Toen een van ons voorklom en boven in de route viel, brak de bandlus van het bovenste setje van de route. De bandlus was doorgesleten door wrijving als gevolg van het heen- en weerbewegen tegen de ruwe platen van de klimwand. Bij de val kwam de klimmer bijna met een forse zwieper terecht op het hoofd van een van de andere aanwezigen (was erg druk die avond). Bij eerdere waarnemingen van slijtage is dit aan de uitbater van de klimhal doorgegeven. Ondanks deze waarschuwingen over de kwaliteit van het materiaal in de klimhal en het verzoek een periodieke inspectie van alle kritische punten door te voeren was dit niet gebeurd. Bij controle van de andere setjes van de route waarin het ongeval gebeurde bleek dat het 2e en het 3e setje ook fors doorgesleten waren (respectievelijk 80 en 50%). Hoofdoorzaak incident was onvoldoende controle van essentiele veiligheidsvoorzieningen door beheerder klimmuur. Een val in het 2e setje had vermoedelijk geleidt tot een breuk van de bandlus en een ongecontroleerde val op de grond. Beter materiaal (setjes met verstevigde bandlus specifiek voor klimhallen) had ook kunnen helpen.
Vermoedelijke oorzaak: Bij eerdere waarnemingen van slijtage is dit aan de uitbater van de klimhal doorgegeven. Ondanks deze waarschuwingen over de kwaliteit van het materiaal in de klimhal en het verzoek een periodieke inspectie van alle kritische punten door te voeren was dit niet gebeurd. Bij controle van de andere setjes van de route waarin het ongeval gebeurde bleek dat het 2e en het 3e setje ook fors doorgesleten waren (respectievelijk 80 en 50%). Hoofdoorzaak incident was onvoldoende controle van essentiele veiligheidsvoorzieningen door beheerder klimmuur. Een val in het 2e setje had vermoedelijk geleidt tot een breuk van de bandlus en een ongecontroleerde val op de grond. Beter materiaal (setjes met verstevigde bandlus specifiek voor klimhallen) had ook kunnen helpen.
Letsel: Geen letsel.
Lokatie letsel: -

Terug naar het overzicht alpiene ongevallen of het overzicht sportklim ongevallen.