De details van het ongeval

Datum: 2022-01-08
Tijdstip: 11:00:00
Land: Spanje
Locatie: Alquezar
Categorie: ongeval
In/outdoor: outdoor
Activiteit: sportklimmen
Klimstijl: voorklimmen
Omschrijving: Val van 30 meter tot op de grond
Toelichting: Klimmer valt vlak onder het relais 30 meter tot op de grond. Een engeltje op zijn schouderen een zekeraar met tot op het bot verbrande handen zorgen ervoor dat na een minuut of 10 de klimmer alsnog op kan staan en zelfstandig naar het ziekenhuis kan.
Vermoedelijke oorzaak: Het gebeurde 3 meter naast me. Door het zwiepende geluid van het touw en de schreeuw van de klimmer zag ik de laatste meters van de val gebeuren. Touw zat goed in de nieuwe grigri, zekeraar handen helemaal kapot door het brandend touw. Ik vermoed dat zekeraar bij touw geven het touw boven de grigri vast had gedurende de lange val waardoor deze niet blokkeerde, maar het zou evengoed mogelijk kunnen zijn dat het dunne nieuwe touw niet snel genoeg blokkerde waardoor zekeraar het touw met handen boven grigri pakte, laatste was namelijk zijn verhaal aan te hulp geschoten omstanders.
Letsel: Klimmer veel pijn in benen en rug, zekeraar handen tot op het bot verbrand. Resultaat na ziekenhuis bezoek is niet bekend.
Lokatie letsel: Nek/wervels

Terug naar het overzicht alpiene ongevallen of het overzicht sportklim ongevallen.