De details van het ongeval

Datum: 2023-04-30
Tijdstip: 13:30:00
Land: Turkije
Locatie: Geyikbayiri
Categorie: bijna ongeval
In/outdoor: outdoor
Activiteit: sportklimmen
Klimstijl: voorklimmen
Omschrijving: Klimmer heeft omgebouwd naar toprope, maakt na blok zijn zelfzekering los en valt 16 meter naar beneden.
Toelichting: De persoon die stond te zekeren tijdens het voorval had in de ochtend aan me gevraagd of hij zich bij ons mocht aansluiten die dag. Het was een onbekende van ons die in zijn eentje naar het klimgebied was afgereisd. We hebben wat met hem gepraat over zijn klimervaring en op basis hiervan leek het iemand te zijn die al meerdere jaren met enige regelmaat buiten klom. Nadat ik mijn klimmaatje en hem gezekerd had ging ik als laatste de route voorklimmen en ombouwen om daarna de setjes op te halen. Hierbij had ik aan mijn klimmaatje gevraagd om goed op te letten hoe de onbekende mij zekerde (met een Grigri). Het zekeren tijdens het klimmen was prima in orde. Toen ik boven bij de standplaats was maakte ik me met mijn zelfzekering vast en bouwde ik om naar toprope. Daarna riep ik “take” en kwam het touw op spanning. Hierna maakte ik mijn zelfzekering los om in het touw te gaan hangen. De zekeraar op de grond haalde nadat hij geblokt had gelijk weer de spanning van de Grigri en liet het touw helemaal los (dus geen hand meer aan het remtouw!!!). Hierdoor blokkeerde ook de Grigri niet. Gelukkig was de zekeraar op het laatste moment in staat om toch het remtouw te pakken waardoor de Grigri blokkeerde. De val was 8 haken naar beneden, dus ongeveer 16 meter. Ik hing bij het derde setje ongeveer een meter boven een klein boompje. Had ik de boom geraakt of zelfs de grond, dan had dit zeker tot ernstig letsel geleid.
Vermoedelijke oorzaak: De zekeraar gaf zelf aan dat hij in de veronderstelling was dat hij me touw moest geven zodat ik kon gaan ombouwen (ik stond buiten zijn zicht). Daarom deblokkeerde hij de Grigri. Maar ook in dat geval had de zekeraar natuurlijk nooit het remtouw los mogen laten.
Letsel: Zeer veel geluk dat er geen letsel was. Als de zekeraar niet alsnog het remtouw had gegrepen, dan was het goed mis gegaan.
Lokatie letsel: -

Terug naar het overzicht alpiene ongevallen of het overzicht sportklim ongevallen.