De details van het ongeval

Datum: 2022-08-02
Tijdstip: 14:24:00
Land: Nederland
Locatie: Chiavenna
Categorie: bijna ongeval
In/outdoor: outdoor
Activiteit: sportklimmen
Klimstijl: voorklimmen
Omschrijving: Zekeraar verliest controle over het zekeringsapparaat na val van klimmer. Deze valt deels ongeremd naar beneden.
Toelichting: Ik zekerde vanuit een standplaats, op een plateau met een grigri, over mijn lichaam, op ongeveer 6 meter hoogte. Naklimmer kwam en maakte een geplande voorklimval en valt compleet onverwacht volledig naar beneden.
Vermoedelijke oorzaak: Tijdens de val word ik tegen de rots getrokken: mijn zelfzekering was erg kort. De grigri komt vast te zitten tussen mijn gordel en de rots en schiet open [MODERATOR: Beter gezegd: de Grigri zit vast tussen lichaam en rots waardoor het apparaat haar werking niet kan doen]. Ik verlies controle meer over het touw en kan niets doen omdat ik ook tegen de wand geplakt zit. [MODERATOR: Ter verduidelijking voor de lezer: De oorzaak zit niet zozeer in de Grigri die haar werk niet doet, maar in de zekeraar die geen optimale positie heeft en de controle over de het zekeringsapparaat verliest.]
Letsel: Gelukkig geen letsel: voorklimmer viel eerst drie meter, toen schoot de grigri open en viel hij de laatste drie meter. Er was nog wat wrijving ergens en hij wist zich op te vangen.
Lokatie letsel: -

Terug naar het overzicht alpiene ongevallen of het overzicht sportklim ongevallen.