De details van het ongeval

Datum: 1998-05-01
Tijdstip: 00:00:19
Land: Nederland
Locatie: Klimhal Nederland
Categorie: ongeval
In/outdoor: indoor
Activiteit: sportklimmen
Klimstijl: naklimmen
Omschrijving: Foutief inbinden met karabiner in verkeerde lus niet goed gelegde achtknoop leidt tot val.
Toelichting: Aan het eind van een kinderfeestje wordt ook aan de ouders en begeleiders de mogelijkheid gegeven om een keer te klimmen. Deze keer blijkt vader een enthousiaste klimmer die ook de moeilijke overhang wel wil trotseren. Het is een drukke tijd waarbij de kinderen hun gordels uit trekken, het materiaal wordt verzameld en de kinderen de nog overgebleven energie op de vloer kwijt proberen te raken. De instructeur legt een dubbele acht in het touw waar vader zich met een karabiner in vastmaakt. De vader klimt tot circa 4 meter hoogte waar hij besluit op te geven. Bij het straktrekken van het touw schiet het touw los van de klimmer waarna die ongezekert op vier meter hoogte hangt aan de grepen. De klimmer grijpt een in de buurt hangend touw en probeert zich al glijdend langs het touw te laten zakken. Vanwege de geringe diameter lukt het niet de snelheid te controleren waardoor de klimmer met aanzienlijke snelheid op de grond valt.
Vermoedelijke oorzaak: In alle drukte bij het beeindigen van het kinderfeestje is door de instructeur de dubbele achtknoop niet voldoende strakgetrokken waardoor er een (meerdere?) lus(sen) van de achtknoop als inbindlus aan kon worden gezien. De klimmer heeft de verkeerde lus gekozen om zijn karabiner in te haken. De instructeur heeft daarop onvoldoende gecontroleerd.
Letsel: Gecompliceerde breuk aan enkel van rechter been, verbrande handen van het zakken op aan touw. Enkel behoeft meerdere operaties en lange revalidatie.
Lokatie letsel: Enkel

Terug naar het overzicht alpiene ongevallen of het overzicht sportklim ongevallen.