De details van het ongeval

Datum: 2011-06-15
Tijdstip: 00:00:20
Land: Nederland
Locatie: Klimhal Nederland
Categorie: ongeval
In/outdoor: indoor
Activiteit: sportklimmen
Klimstijl: naklimmen
Omschrijving: Kind valt van 6 meter hoogte op grond bij het sportklimmen. Onjuiste bevestiging van karabiner in achtknoop in 't touw (verkeerde lus).
Toelichting: Tijdens instructie sportklimmen van schoolklas. Kind is van 6 meter hoogte op de grond gevallen bij het sportklimmen. Het touw is los gekomen van de gordel. Door klimmer en zekeraar was gecontroleerd of de karabiner (verbinding tussen touw en gordel) goed gesloten was/waren. Karabiners zaten dicht. De voorganger (bij het klimmen) heeft de karabiner echter van het touw los gemaakt. Daardoor is de achtknoop in het touw vermoedelijk ietwat los geraakt. De karabiner is vermoedelijk door het kind aan de "verkeerde" (open) lus bevestigd. Bij het roepen van 'blok' is het touw strak getrokken en op het moment van hangen is het touw los geschoten. Het vastmaken van kind en zekeraar is niet gecontroleerd door aanwezige kliminstructeur.
Vermoedelijke oorzaak: Karabine is los geweest van lus aan achtknoop ,vermoedelijk is de knoop los geraakt tijdens het ontkoppellen van de voorganger van gordel en touw.Heb dat ook gezien bij mijn taak als zekeraar bij andere klimmers.De achtknoop kan bij het ontkoppellen los raken waardoor er een tweede lus ontstaat.Deze is door onvoldoende kennis van zekeraar en klimmer aangezien als de aankoppellus.Bij kracht op deze lus schiet het touweinde uit de knoop.Dit kan voorkomen worden door in het uiteinde een extra platte knoop te leggen.
Letsel: Vier zwaar beschadigde cq gebroken ruggenwervels. Met lichte uitval van zenuwen naar benen.
Lokatie letsel: Onderrug/bekken/stuit

Terug naar het overzicht alpiene ongevallen of het overzicht sportklim ongevallen.