De details van het ongeval

Datum: 2011-08-01
Tijdstip: 20:50:00
Land: Nederland
Locatie: Klimhal Nederland
Categorie: ongeval
In/outdoor: outdoor
Activiteit: sportklimmen
Klimstijl: naklimmen
Omschrijving: Touw doorgesneden bij topropen. Touw zat vast in spleet tussen platen klimwand en sneed door toen de klimmer ging hangen in het touw.
Toelichting: Klimmer: "Ik ging een route klimmen in de buitenwand. Na 4 meter vertelde mijn zekeraar dat het touw te stroef liep en dat ik moest stoppen. Toen ik hing kreeg hij het touw niet verder getrokken omdat het tussen 2 klimplaten vast zat. Ik had gehoord dat dit wel eens eerder was gebeurd en liet mijn zekeraar weten dat ik in het touw ging hangen en dat hij een beetje touw moest geven zodat het touw weer los zou komen. Terugklimmen was te lastig. Er hing een lus onder mij van 1 meter touw en toen ik me losliet om vervolgens in het touw te hangen lag ik op de grond. Toen ik naar boven keek zag ik geen touw meer. Het doorgesneden eind van het touw zat nog steeds vast in de klimwand."
Vermoedelijke oorzaak: Het touw was al een beetje zwart bij het klimuiteinde, dit was vermoedelijk al beschadigd. Ook zat er een spleet tussen 2 wanddelen waar iets scherps achter zat waardoor het touw kon scheuren.
Letsel: Hoofdpijn, mogelijk lichte hersenschudding.
Lokatie letsel: Hoofd/gezicht

Terug naar het overzicht alpiene ongevallen of het overzicht sportklim ongevallen.