De details van het ongeval

Datum: 2011-09-17
Tijdstip: 13:00:00
Land: NL
Locatie: Klimhal Nederland
Categorie: bijna ongeval
In/outdoor: indoor
Activiteit: sportklimmen
Klimstijl: zekeren
Omschrijving: Tijdens bouwen van klimroute draait het 2e zekertouw langs de Twistlockkarabiner aan het 1e zekertouw en drukt deze open.
Toelichting: Tijdens bouwen van klimroute draait het 2e zekertouw langs de Twistlockkarabiner aan het 1e zekertouw en drukt deze open. Tijdens bouwen van routes worden 2 zekeringen gebruikt. Primaire zekering: klimtouw (boven gefixeerd, Grigri verbonden met (metalen)inbundlus van (industriele)gordel. Secundaire zekering: bestaande uit een fifihaakje, 8mm prusik en een clamcleat cl253 verbonden met metalen inbindlus van gordel. Routebouwer plaatst bijna zijn volledige gewicht op secundaire zekering die midden boven in een dak vastzit. Secundaire zekering draagt minder gewicht en loopt door een setje eerst naar voren en daarna voor de klimmer langs naar boven. Tijdens het manouvreren schuurt de (een normale, dus geen extra beveiligde) twistlock karabiner langs het het touw van de secundaire zekering en drukt de snapper van de karabiner open. Hierbij is de Grigri nog steeds verbonden en is er nog steeds spanning op het touw. Routebouwer ziet wat er gebeurt, duwt het touwtje aan de kant en de karabiner sluit zich weer.
Vermoedelijke oorzaak: In plaats van een normale twistlockkarabiner was het beter geweest een karabiner met extra beveiligde sluiting te gebruiken. Het gebruik van een normale twistlock karabiner bij het routebouwen zonder volledige secundaire zekering. Beter was het om een extra beveiligde karabiner te gebruiken. die dit gedrag voorkomt
Letsel: Geen letsel.
Lokatie letsel: -

Terug naar het overzicht alpiene ongevallen of het overzicht sportklim ongevallen.