De details van het ongeval

Datum: 2007-04-04
Tijdstip: 00:00:13
Land: belgie
Locatie: Beez, Belgiƫ
Categorie: ongeval
In/outdoor: outdoor
Activiteit: sportklimmen
Klimstijl: zekeren
Omschrijving: Tijdens laten zakken van voorklimmer (uit zicht zekeraar), teveel touw uitgeven toen voorklimmer even stil stond/nog een stukje terug wilde klimmen.
Toelichting: Voorklimster maakte vrije val van 10 meter, en kwam daarna vrijhangend aan touw te hangen. Ze was kort bewusteloos. Precies ongevalsoorzaak is niet bekend, vermoedelijk was er teveel touw uitgegeven door de zekeraar toen de klimster tijdens de afdaling op een bandje stond of nog even wilde klimmen. Zekeraar kon de voorklimmer niet zien want hij/zij liet haar zakken aan andere kant van het klimmassief. Voorklimster op haar beurt had niet gezien dat het touw niet strak stond. Melder van het ongeval zag klimster vrije val van 1 sec maken met hoofd naar beneden. Het touw om haar lichaam trok haar romp net op tijd zo dat ze op haar been-bekken viel op een pilaar en daarna vrij kwam te hangen. Klimster heeft men met touwverlenging tot op de grond laten zakken. Inmiddels had melder incident een belg 112 laten bellen, zodat een kwartier later twee artsen, drie brandweerlieden en twee agenten arriveerden. Infuus aangelegd, manchet om bovenbeen aangelegd, op branchard gestabiliseerd en naar ziekenhuis getransporteerd.
Vermoedelijke oorzaak: Teveel touw uitgeven.
Letsel: Fraktuur femur, bekkenfraktuur, fractuur van 3 lumbale wervels. 3 maanden in ziekenhuis beez. Een jaar revalidatie.
Lokatie letsel: Nek/wervels

Terug naar het overzicht alpiene ongevallen of het overzicht sportklim ongevallen.