De details van het ongeval

Datum: 2012-05-09
Tijdstip: 21:15:00
Land: Nederland
Locatie: Klimhal Nederland
Categorie: bijna ongeval
In/outdoor: indoor
Activiteit: sportklimmen
Klimstijl: voorklimmen
Omschrijving: Klimmer komt tijdens een voorklimval hard op de grond terecht omdat halfautomatisch zekeringsapparaat (Trango Cinch) niet blokkeert.
Toelichting: Klimmer valt tijdens het voorklimmen uit de route en valt ongeveer 8 meter naar beneden. Hij wordt hierbij wel geremd door het touw en maakt geen vrij val. Klimmer komt hard op zijn voeten terecht.
Vermoedelijke oorzaak: Zekerapparaat Trango Cinch blokkeerde niet. Zekeraar had met twee handen onder het zekerapparaat vast, maar het touw werd door haar handen getrokken. [Edit moderator: dit is een bekend probleem met de Trango Cinch - zie ook http://www.nkbv.nl/blobs/BLS/Veilig%20zekeren%20bij%20sportklimmen.pdf Door de specifieke constructie van de Cinch bestaat er bij het uitgeven van touw de mogelijkheid van 'verkeerde' bediening waardoor de remwerking geheel wordt opgeheven. Zie hier voor een video waarin een bedieningsmethode wordt uitgelegd die wel veilig is: http://www.nkbv.nl/Sportklimmen/Veiligheid/6196/__Veilig_zekeren_bij_het_sportklimmen__.html]
Letsel: Geen letsel.
Lokatie letsel: Voet/teen

Terug naar het overzicht alpiene ongevallen of het overzicht sportklim ongevallen.