De details van het ongeval

Datum: 2012-07-25
Tijdstip: 14:00:00
Land: Nederland
Locatie: Klimhal Nederland
Categorie: ongeval
In/outdoor: indoor
Activiteit: sportklimmen
Klimstijl: naklimmen
Omschrijving: Klimmer valt van 5,0 meter (hoogte van de voeten) op de grond. Was gaan klimmen zonder aan touw vast te zitten.
Toelichting: Klimmer valt van 5,0 meter (hoogte van de voeten) op de grond. Was gaan klimmen zonder aan touw vast te zitten. In de woorden van het slachtoffer: 'Ik ben een onervaren klimmer, ben losgemaakt door de instructeur om uit te rusten en ben vervolgens enthousiast (ongezekerd) weer naar boven gegaan, met de woorden 'ik ga het weer proberen'. Ik had niet door dat ik niet vast zat. De instructeur moet op dat moment iets anders aan het doen geweest zijn. Toen ik met mijn handen op 6 meter hoogte was, wist ik niet meer hoe ik verder moest en heb ik de instructeur geroepen. Zij moet mij al die tijd niet gezien hebben. Er waren op dat moment nog twee klimmers aanwezig, ook onervaren. Toen zij op mijn roepen reageerden met de woorden 'Je moet NU naar beneden komen', voelde ik haar paniek, dacht ik dat er brand was of iets dergelijks en ben ik naar beneden gesprongen.'
Vermoedelijke oorzaak: Klimmer was niet gebonden aan touw en kreeg de instructie: 'NU naar beneden komen'. Hierop liet de klimmer los en viel tot op de grond.
Letsel: Spaakbeen gebroken, diverse voetbeentjes gebroken en twee wervels gebroken. Vooralsnog lijkt er geen sprake te zijn van blijvend letsel.
Lokatie letsel: Nek/wervels

Terug naar het overzicht alpiene ongevallen of het overzicht sportklim ongevallen.